12 Fakta Tentang Kucing

Assalamualaikum..


Walaupun raihan bukanlah peminat kucing tapi sayang sangat tengok kucing-kucing terbiar di jalanan. Kadang-kadang tengok banyak yang terkorban ataupun cedera. Kucing jalanan biasa kita jumpa di warung-warung makan, kesian sangat tengok. Bayangkan lah kalau anda disakiti dan dizalimi, mesti anda akan bersuara. Haiwan seperti kucing tidak boleh berkata-kata menyampaikan kesakitan dan penderitaan yang dialami. Kini, wujud pusat-pusat penjagaan bagi kucing terbiar. KLIK SINI. Kalau ada yang nak bela kucing ambil lah di pusat penjagaan nie. Kucing yang dibeli fresh dari kedai haiwan boleh mencecah ribuan ringgit.

Jom kita tengok fakta tentang kucing. KLIK SINI.
  1. Kucing adalah haiwan mamalia yang jinak. 
  2. Pelbagai baka kucing domestik, ada yang tidak berbulu ataupun ekor.
  3. Kucing mempunyai banyak warna, berat badan antara 2,5 hingga 7 kg.
  4. Kucing juga haiwan yang pintar, ada yang pandai menggunakan tandas manusia.
  5. Mereka berinteraksi dengan mengiau (meow), mengeluarkan bunyi 'purr' dan juga berdesis.
  6. Pendengaran kucing lebih sensitif dari manusia dan anjing.
  7. Jangka hayat kucing selama 15 - 20 tahun.
  8. Kucing menarik nafas 20-40 kali per minit.
  9. Kucing boleh tidur antara 12 - 16 jam sehari, secara purata selama 14 jam.
  10. Kucing juga memiliki sistem saraf yang sangat sensitif.
  11. Kucing menggunakan misai sebagai antena, sama ada laluan itu muat utk dilalui olehnya.
  12. Kucing paling popular ialah Puss dan Garfield.


Pelbagai kelab pencinta kucing diwujudkan, sama ada diluar negara atau di Malaysia. Kepada peminat kucing, teruskan usaha meminati haiwan ini. JOIN THE CLUB. Kepada yang tidak meminati kucing teruskan cubaan untuk menanam minat anda. Dalam Rasulullah SAW mengatakan bahawa kucing adalah suci.

Penyakit kucing - Read more
Adorption - Read more



Sumber : Wikipedia | Kelab Kucing | Curious Cat




Thanx sbb sudi baca, sila lah komen yep..=)

8 budak mengomel:

[sutera kasih] berkata...

KUCING ITU COMEL YG PALING PENTING HEHE

msredcheesecake berkata...

teringin nak bela kucing tapi family kurang suka....

rAIHan berkata...

@msredcheesecake raihan tak bela sebab adik ade asma..

Miss BaNu berkata...

saya syg kucing...umah saya ada kucing hehe

WANA berkata...

another famous cat, Maru! :D

WANA berkata...

btw, aku dah gtaw ko ke ade sekor kucing aku nama dia RAY, named after u.. lol :P *joke

rAIHan berkata...

@WANA haha,,kucing nama saya..LOL..teringin nak tgk,,comel tak?

KHai berkata...

Best nak bela kucing ni kerana ia peneman setia di kala sedih dan gembira... Lebih - lebih lagi ia manja dan seakan memahami diri kita... :)

Entri Terkini :
Panduan Lengkap Tips Cara Penjagaan Kucing Yang Berkesan

Copyright @ NURAIHAN AB HAMID. Credit Image to Google
Faded Red Hand Blue Bow Heart Fruity Strawberry Heart