Akta A1424, Awas bloggers!!

Assalamualaikum..


Tengah-tengah blogwalking terjumpa satu entry dari blog Amer. Then nampak pula entry yang berkaitan dari blog Hasrul. Dear bloggers, kita kena lebih berhati-hati lepas. Tak boleh caci maki sebarangan dah. Jom kita tengok apa rules baru yang akan berkuatkuasa mulai 1 Jun 2012.

Menurut blog Amanz via blog Hasrul :
Bagi yang tidak ketahui, melalui pindaan pada Akta Keterangan, ia menetapkan yang mana para pengguna Internet akan bertanggungjawab terhadap sebarang kandungan yang dihantar ke internet melalui rangkaian ataupun peranti mereka. Secara ringkasnya, sekiranya seseorang pengguna menghantar komen pada blog anda, halaman Facebook Page anda, tweetjack akaun Twitter anda, mahupun dengan “menumpang” talian WiFi anda, maka anda akan dipertanggungjawabkan terhadap sebarang perkara yang dikongsikan melaluinya.

More info - Here | Download pdf | News




Thanx sbb sudi baca, sila lah komen yep..=)

8 budak mengomel:

Yumida berkata...

so..berhati2 lah..mungkin dgn kewujudan akta ini menjdkn kita lbh berhemah n beradab sopan dlm post sesuatu...

izan mama mia berkata...

kena berwaspadalah tak leh nak share yg bkn2 kan.....tq share info nih

Syakir Rahman berkata...

huh!!!gud info :)

Wahyu Ismail berkata...

good info thank you dear..

rAIHan berkata...

@Yumida urmm,,kne berhati2 lah..tak boleh sentuh isu sensitif.

rAIHan berkata...

@izan mama mia betul..sama2

rAIHan berkata...

@Syakir Rahman thanx..boleh share..=)

rAIHan berkata...

@Wahyu Ismail your welcome..=)

Copyright @ NURAIHAN AB HAMID. Credit Image to Google
Faded Red Hand Blue Bow Heart Fruity Strawberry Heart