Cara guna watermark pada gambar

Assalamualaikum


Klik utk maklumat lanjut :


Jom letak watermark pada gambar yang korang nak upload kat blog. Salah satu cara utk elakkan gambar dicuri orang. Kalau gigih nak curi juga, diorang kena delete watermark kita guna photoshop. Tapi tak ramai yang pandai guna photoshop kan.

1. Buka photoscape > Klik Editor

2. Pilih gambar yang korang nak letak watermark. Klik object macam yang dalam bulatan.


3. Klik pada photo. Dan pilih watermark korang.


4. Adjust kedudukan dan capacity watermark guna dialog box yang keluar.


5. Save kan photo. Jadilah macam nie nnt. Selamat Mencuba!!



Thanx sbb sudi baca, sila lah komen yep..=)

14 budak mengomel:

Ayeen Azmi berkata...

Thanks kak..menjadi ~ kita pon ade photoscape ^^

rAIHan berkata...

@Ayeen Azmi ur welcome..tahniah..=)

GaRy™ berkata...

dah lama tak guna photoscape.. huhu~..

byl berkata...

pewitt.u letak gmba i la.haha

shera berkata...

oohh ! macam tu rupanya . Baru tahu skang . thanks for this tuto ^_^

ain vanilla berkata...

cara buat paham . tapi maksud watermark tu kurang paham .

rAIHan berkata...

@GaRy™ masa letak watermark lah guna..hehe~

rAIHan berkata...

@byl hehe..u femes sini..

rAIHan berkata...

@shera sama2..

rAIHan berkata...

@ain vanilla watermark nie guna utk tepek kat gambar kita. so org lain tak boleh claim gambar tuh dia punya. biasa peniaga online guna cara nie utk protect gambar diorg dicuri.

Fienazzuki berkata...

thank you for that!

ain vanilla berkata...

oowwhh . mcm tuu .
thnks kak . ^^

akk jom follow blog ni kalau sudi & klu tak busy ^^

mrsaibis.blogspot.com

acik teyha berkata...

boleh try ni..thank you :)

rAIHan berkata...

@acik teyha try lah..senang jew..ur welcome..=)

Copyright @ NURAIHAN AB HAMID. Credit Image to Google
Faded Red Hand Blue Bow Heart Fruity Strawberry Heart