Cara nak tukar background blog

Assalamualaikum

Kali nak ajar cara tukar background blog. Paling mudah sekali untuk sesiapa yang suka tukar background. Penat godek coding semalaman. Baru lah tahu caranya. Tak perlu nak edit2 HTML pon. Tapi raihan tak pastilah sama ada semua template boleh pakai ke tak cara nie. Apa pon try lah dulu. Belum cuba belum tahu. Iya dak?


Jom belajar caranya :


1. Dashboard > Layout > Add gadjet > HTML and Javascript.


2. Copy dan paste code kat bawah nie dalam kotak tuh.
<style>body{background:white url(URL BACKGROUND KORANG) fixed;}</style>
3. Save dan tengoklah hasilnya.


Raihan dah buatkan freebies lagi tau untuk korang buat bereksperimen. Senang kan caranya? Owh ya. Dah try nnt bagitahu ya. Kalau tak jadi pon bg tahu ya. Nak tahu jugak template apa yg tak boleh guna cara nie.


http://3.bp.blogspot.com/-MIF0aYQtMDs/T-ytLI8-U-I/AAAAAAAAA_g/oi0WPCvqxzk/s200/polka+blue+2.png
http://2.bp.blogspot.com/-bamQCNYn5Hs/T-ytMQVwApI/AAAAAAAAA_o/k3xezcpzJg8/s200/polka+brown.png
http://1.bp.blogspot.com/-GIInDP52uTI/T-ytNsRhmWI/AAAAAAAAA_w/zMVeP9RI15M/s200/polka+green.png
http://3.bp.blogspot.com/-AMQRLri7boE/T-ytOlk9wQI/AAAAAAAAA_4/OpwWi2gI_rA/s200/polka+light+blue+2.png
http://4.bp.blogspot.com/-30FL45AzTwI/T-ytPhnHqFI/AAAAAAAABAA/ol87ZRfqg_c/s200/polka+purple+2.png
http://1.bp.blogspot.com/-76raMPtXr8s/T-ytRK0QRzI/AAAAAAAABAI/xv7E6vz5d7E/s200/polka+purple+3.png
http://1.bp.blogspot.com/-hAKtUU9RplQ/T-ytSNeywgI/AAAAAAAABAQ/ssNOmdmQ2WI/s200/polka+turqoise.png
p/s : Kalau nak guna takyah kredit pon tak ape. Cuma komen dekat bawah je oke.




Thanx sbb sudi baca, sila lah komen yep..=)

9 budak mengomel:

Wanieys berkata...

ptt blog raihan comel n cute jer pandai edit blog sendiri rupanya :))
nanti klu nk tau psl apa2 tuto blog tanya raihan bley kan hikhikhik

rAIHan berkata...

@Wanieys hehe. insyaAllah. raihan pon msih belajar mencuba benda2 baru..

Hanif Idrus berkata...

Hemm...ilmu yang menarik ini...
thanks

MasTingTing berkata...

saya guna satu ya. TERIMA KASIH :)

MasTingTing berkata...

saya guna ya. sgt2 membantu. TERIMA KASIH :)

It Start With A Dot berkata...

Tak jadi ... Dye ttap dgn TEMPLETE .. Sy nk tkar jd baground jeee .

caca berkata...

terima kasih sbb kongsi ilmu..ambik dri cra blog ni tp,url dia caca ambik kt blog orng lain sbb nk mustache pnya..btw thanks sngt2..lawa dh caca pnya blog

lily afaliya berkata...

Kak,tak jadilah..tetap pada yang sama..Kalau sudi lawatlah blog saya..
lilyafaliyastories.blogspot.com
:)

alias mardhiah berkata...

tq untuk info yang sgt bagus nih jemput ke blog sy ye..saya ambl satu disini

Copyright @ NURAIHAN AB HAMID. Credit Image to Google
Faded Red Hand Blue Bow Heart Fruity Strawberry Heart