Belajar Bahasa Korea

Assalamualaikum

Kalau raihan kata korea nie scary boleh tak. Sebab ramai sangat yang minat korea. Haha. Gurau tau. Jangan ambil hati pula ye. Raihan suka tengok drama korea je. Lagu-lagu atau show tak minat. Tapi setakat nak dengar sekali-sekala boleh lah juga. Jadi halwa telinga.
Apa kata kita belajar bahasa korea. Nak tak? Kat sekolah cikgu ajar BM dan BI je kan. Kat blog kita belajar Bahasa Korea ea.

Basic :
안녕하세요 ( Annyeong Haseyo ) - Hello / Apa khabar
죄송합니다 ( joesonghamnida) - Minta maaf ( formal )
미안 해요 ( mian haeyo ) - minta maaf ( informal )
전 ( jeon ) - saya ( formal )
나 ( na ) - saya ( informal ) -aku
당신 ( dang shin ) - kamu ( formal)
너 ( neo ) - kamu (informal)
만나서 반갑습니다 ( mannaseo bangabseumnida ) - nice to meet you ( formal )
만나서 반가워요(mannaseo bangawoyo ) - nice to meet you (formal)
네 ( ne ) - ya
아니오 ( aniyo ) - tidak
제 이름은____입니다 ( je-ireumun ____ imnida ) -nama saya___(formal )
제 나이 ( je-nai ) - umur saya ( formal )
Bulan :
January (일월) ilwol
February (이월) eewol
March (삼월) samwol
April (사월) sawol
May (오월) ohwol
June (유월) yuwol
July (칠월) ch'ilwol
August (팔월) p'alwol
September (구월) guwol
October (시월) shiwol
November (십일월) shibilwol
December (십이월) shibeewol
Hari :
Ahad (일요일) ilyo-il
Isnin (월요일) wolyo-il
Selasa (화요일) hwayo-il
Rabu (수요일) suyo-il
Khamis (목요일) mogyo-il
Jumaat (금요일) kumyo-il
Sabtu (토요일) t'oyo-il
Bahasa Kasar :
Stupid - babo - 바보
Bitch - byungshin - 병신
Do you wanna die? - nuh juggo sip uh? - 너 죽고...
Shit / Damn It - jenjang - 젠장
Jom ketahui lebih lanjut kat sini - Korea


Sponsor by :







Thanx sbb sudi baca, sila lah komen yep..=)

17 budak mengomel:

Nur Atiqah Mohd Zaki berkata...

wah, bahase korea..
suke sgt korean drama..
same cam raihan..

Nazayiena berkata...

Best juga tahu sedikit bahasa korea nie...

cendol berkata...

Cendol pn tak minat lagu2 show2 korea ni..tp cite dia seronok la jugak tngok kan..
baguihla ade segmen korea..terbelit lidah ..hehe

dyabunga berkata...

sukanya dpt blaja bahasa korea.thanks ye 4 dis entry

rAIHan berkata...

@Nur Atiqah Mohd Zaki sama kita ye..^^

rAIHan berkata...

@Nazayiena hehe. jom belajar lg..^^

rAIHan berkata...

@cendol betul. tergulung lidah pon ada. haha.

rAIHan berkata...

@dyabunga hehe. raihan pon baru jumpe nie kat fb.

Azzah berkata...

nak termuncung mulut baca satu2 bahasa korea ni..:D

Norzie hany berkata...

Ya Allah...terseliuh lidah.

nadia farhana berkata...

waaa..tak reti lah huu ^^

Riswin Zahari berkata...

bestlah klu boleh ckp bhs korea.
Aritu naik Komuter, tgk org melayu*gurl ckp bhs korea dgn kwn korea die.jeles! =P

Yasmin Aris berkata...

thanks share ! hihi

nana kamarul berkata...

Nana pun suka tengok cerita Korea je. Yang lain2 tu kureng sikit. Tapi sekarang ni pun dah lama tak tgk taktahu kenapa. Anyw, dulu time belajar Nana ada jugak blaja bahasa korea dengan kawan2 Korea. Tapi since dah habis blaja ni, terbantut pula sesi pembelajaran :D

hairy berkata...

okey sya pening liat lidah..haha

ADEEYA berkata...

bestnyaa!

missha berkata...

wah..terbelit lidah..hehe

Copyright @ NURAIHAN AB HAMID. Credit Image to Google
Faded Red Hand Blue Bow Heart Fruity Strawberry Heart