Cara nak transparent kan gambar

Assalamualaikum

Mungkin ramai yang dah tahu. Tapi raihan nak share untuk yang tak tahu. Dulu masa raihan first time nak belajar pon raihan search kat internet. Nak cari macam mana nak buang bakground gambar. Nak hero gambar tuh je. Software yang digunakan ialah GIMP. Kalau tak ada lagi, sila lah cari ye. Raihan tak simpan link dia.

Jom belajar! Selamat Mencuba ya.





Nanti akan jadi macam nie lah...dah siap.


Dah siap pon. Sila lah ambil kalau berkenan. Comot2 je tuh.



Kalau dah faham dan berjaya. Sudi-sudilah klik sponsor ye.Arigato!!

Sponsor by :






Thanx sbb sudi baca, sila lah komen yep..=)

13 budak mengomel:

Azzah berkata...

azzah transparent pakai PS je..

~MiZz Atie ZieYa~ berkata...

thks 4 the info... :)

eintan nurfuzie berkata...

sharing for new blogger kan?

lama cik en x terjah blog kawan2 cik en ni..nak tau sebab pe.. kena tengok entry ini
http://www.nurfuzie.com/2012/07/kovensyen-kecemerlangan-diri-dvs-2012.html

hairy berkata...

hery klo dok sja2 msti design pape..hehe

Cik Rongoks berkata...

ika dh download gimp nie dh lama tp tak try guna lg.hikhik

rAIHan berkata...

@Azzah ermm..dulu raihan tade ps lg. so guna cara nie lah..

rAIHan berkata...

@~MiZz Atie ZieYa~ your welcome dear.

rAIHan berkata...

@hairy betul2..ada je nak buat nnt..^^

rAIHan berkata...

@Cik Rongoks byk boleh buat dengan gimp nie sebenarnya..

Masz Sidek berkata...

sy pun guna gimp ni untuk transparents... :)

yayahnasake berkata...

boleh tolong buat tuto x cara nak paste iklan churp2 mcm kak raihan buat di blog tu n macam mana nak lain warna di setiap tajuk macam kak raihan buat d sidebar kanan itu yg warna biru :)

yayahnasake berkata...

boleh tolong buat tuto x cara nak paste iklan churp2 mcm kak raihan buat di blog tu n macam mana nak lain warna di setiap tajuk macam kak raihan buat d sidebar kanan itu yg warna biru :)

yayahnasake berkata...

boleh tolong buat tuto x cara nak paste iklan churp2 mcm kak raihan buat di blog tu n macam mana nak lain warna di setiap tajuk macam kak raihan buat d sidebar kanan itu yg warna biru :)

Copyright @ NURAIHAN AB HAMID. Credit Image to Google
Faded Red Hand Blue Bow Heart Fruity Strawberry Heart