Cara tukar warna gambar guna photoshop

Assalamualaikum

Hari nie raihan puasa, korang puasa tak? Alhamdulillah, nnt boleh berbuka sama-sama. *Lain tempat lah. Raihan tak ada idea nak update apa tapi nak update juga. So, raihan nak ajar korang macam mana nak tukar warna gambar guna photoshop.

Caranya :

1. Korang bukak photoshop. Klik open. Ambil lah mana2 gambar yang korang suka. Contoh :

2. Then klik pada image > adjustment > klik hue saturation. Akan keluar box macam kat bawah nie.


3. Korang edit lah warna gambar guna box tuh. Tarik ke kanan atau ke kiri dekat bahagian hue. Done. Klik OK.


4. Tadaa!! Jadilah warna yang baru. Selamat mencuba.




Thanx sbb sudi baca, sila lah komen yep..=)

11 budak mengomel:

Syira berkata...

salam,


comel, tak pernah nak terbuat sebelum ni ;)

cik violet berkata...

cantik :)

LiYa HaNiF :: berkata...

tak pernah try lagi nie.. ni leh try nie.. :D

Domu-kon berkata...

hehehe..tak pernah buat..xd la sofware tersebut..sadis tak..

regards,
shirah

hairy berkata...

saya puasa..heheh

Azzah berkata...

azzah mmg tak pernah cuba..mana nak cuba,pshop pun x pandai..

Hanif Idrus berkata...

Tu fungsinya yek...hehehhehe
AKu tak tahu pun...
Pernah buat tetiba warna lain ..terperanjat..lalu close cepat2

محمد شهريل القنيطري berkata...

wah...ilmu baru..thanks...

keli menari berkata...

Best phshop !

puteri cahaya berkata...

hai awak. nice blog! =) jemput masuk ke 1st giveaway kt... =)

http://cahayahappiness.blogspot.com/2012/07/1st-giveaway-cik-puteri-cahaya.html

D i n berkata...

semart..boleh try nt :)

Salam singgah dari
http://dingraphic.blogspot.com

Copyright @ NURAIHAN AB HAMID. Credit Image to Google
Faded Red Hand Blue Bow Heart Fruity Strawberry Heart