Jangan tidur menghadap kipas angin

Assalamualaikum


Tahun 2012 diramalkan menjadi tahun yang panas. Dan ramai di antara kita yang suka tidur menghadap kipas angin yang dihidupkan. Kakak raihan pon salah seorang daripadanya. Sebelum nie memang tak tahu kesannya. Apabila kita tidur menghadap kipas angin yang dihidupkan boleh mengundang bahaya iaitu kesesakan nafas ketika kita sedang nyenyak tidur.

Disebabkan kipas angin diarahkan secara langsung ke muka kita, ia mengurangkan serta menghalang kita menghirup oksigen yang kita perlukan. Kes nie akan jadi lebih teruk jika kita tidur menghadap kipas dalam bilik tertutup.  Ia akan menyebabkan suhu badan kita menurun.

Apabila suhu badan kita menurun, nafas dan denyutan jantung pon akan menurun secara perlahan-lahan. Apabila nafas dan denyutan jantung menjadi lambat, tekanan darah menurun. Seterusnya menyebabkan jantung kita tak dapat berfungsi dan pernafasan kita menjadi lemah.

Sekarang dah tahu, so memang tak nak buat dah lah. Sebab sebelum nie macam seronok je tidur sambil menghadap kipas. Rupa-rupa badan menjadi sejuk dan menyebabkan fungsi tubuh kita terjejas.

Sumber
Olimpik 2012


Thanx sbb sudi baca, sila lah komen yep..=)

15 budak mengomel:

SunnyFunny berkata...

ouh , macam tuhh .

faizah pun selalu tydurr mcm tuhh .

thnks for the info .

:)

rAIHan berkata...

@SunnyFunny lepas nie tak boleh buat dah. sebab dah tahu kan. :)

cik kiera berkata...

kalau kipas betol-2 kat atas kepala ??

dyabunga berkata...

baru dya tahu..huhuhhu

merahitujambu berkata...

baru tahu effect dia..thanks dear..

rAIHan berkata...

@cik kiera atas tape..kipas kat ceilling tape..

rAIHan berkata...

@dyabunga hehe..raihan pon baru tahu.. before nie mmg best je buat..

Leeza dayasari [santai leeza] berkata...

sesak nafas den tido ngadap kipas 100%.

Nur Adilla Shahirah berkata...

Ini link yang saya menang. http://nobodyperfect-iera.blogspot.com/2012/07/pemenang-pemenang.html

Bella Nabilah berkata...

lepas nie tak boleh buat lagi dah..huhu..
thanks 4 sharing :D

churippu farah berkata...

Owhh..sy pun ska wt cm 2..tq 4 info..=)

rAIHan berkata...

@Bella Nabilah huhu..jgn buat lagi..

rAIHan berkata...

@churippu farah sama lah..skg dah tahu,,xmo buat lg..huhu..

eimah siti berkata...

o0o0...baru tau..hehhe...thanks for sharing

Cik Rongoks berkata...

ika selalu buat . hahaha

Copyright @ NURAIHAN AB HAMID. Credit Image to Google
Faded Red Hand Blue Bow Heart Fruity Strawberry Heart