Muzik buat kita berbelanja lebih

Assalamualaikum

Nak share dengan korang tentang apa yang raihan dapat. Nanti kalau korang pergi ke pasaraya, cuba perhatikan betul tak teori nie. Ini hanya mengikut kajian dan tak semestinya betul. Sebabnya kalau kita sendiri dapat mengawal nafsu, tak kisahlah ada muzik atau tak kan. Iya tak?
Kalau waktu biasa seperti waktu bekerja, pasaraya akan pasang lagu berentak sentimental atau slow. Nanti korang akan berasa lebih peka terhadap sesuatu barang. Sempat juga membandingkan harga. Dan juga mungkin akan tersinggah ke lorong yang korang plan tak nak singgah. Lagi lama dekat situ, lagi banyak yang korang akan terbeli.

Kalau waktu kemuncak, cuti umum atau lepas waktu bekerja, lagu rancak akan dipasang. Lagu tersebut akan mempengaruhi korang menolak troli lebih cepat dan hanya menumpukan barangan yang ingin dibeli sahaja. Jadi, kadar keluar masuk pelanggan akan menjadi cepat.

Nampak tak? Bagaimana psikologi digunakan untuk mengaut keuntungan. Dalam dua situasi nie, peniagaan tetap akan untung. Jadi, masa korang nak membeli barang nanti amati lagu-lagu yang dipasang dan tetapkan pendirian korang.

Selamat membeli~

Eh lupa plak nak promote. Korang dah like header raihan? Raihan masuk kontest. Klik banner yang gerak-gerak kat bawah nie. Klik like yep. Terima kasih.





Thanx sbb sudi baca, sila lah komen yep..=)

7 budak mengomel:

taqiee din berkata...

mmm klu dipikirkan balik betol gak apa yg raihan ckap tuu..kadg2 tuu kita x perasankan...entry yg baik...:)

Nazayiena berkata...

Muzik boleh mempengaruhi kuasa beli kita ya.

|shuhadaothman|TM berkata...

hehe. shu baru taw. lepas ni g pasaraya kena dgr lgu betul2. hihi ^^

da vote raihan. good luck ye :)

Cik Rongoks berkata...

hihihi..xperasan pulak lagu tu rancak ke slow..ika belasah je sume.lpas nie nj try usha2 lagu kt pasaraya la ^^

Azzah berkata...

perasan jugak..tapi lagu yng best pun bole buat kita lama2 kt kedai tu..

Che Rosliza Che mat berkata...

hihihi sis perasan...muzik membuatkan kita leka bershopping...

9n0L4 berkata...

betol jugak kan. byk benor pengaruh suh kite membeli ye. ;)

Copyright @ NURAIHAN AB HAMID. Credit Image to Google
Faded Red Hand Blue Bow Heart Fruity Strawberry Heart