Cara customize sidebar title

Assalamualaikum

Tutorial kali nie di request oleh Yayah. Raihan guna cara nie dah lama dan tak dapat nak cari siapa empunya pemilik tutorial nie. Selalunya raihan save coding dalam notepad aje. Selamat mencuba ya.


Gambar yang diprintscreen oleh yayah. 

Caranya:

1) Sign in akaun blogger

2) Dashboard > Design > Edit HTML

3) Dengan menggunakan ctrl + F (tekan serentak pada keyboard), cari kod  
h2 {

4) Kemudian copy dan paste kod di bawah SELEPAS / DI BAWAH kod h2 { tadi
* kod ini adalah untuk border bentuk segiempat. Kalau korang nak bentuk border yang lain, just pilih kat sini

background: #FFECF5;
border: 2px dashed #000000;
-moz-box-shadow: 0 0 3px 3px #C0C0C0;
-webkit-box-shadow: 0 0 3px 3px #C0C0C0;
box-shadow: 0 0 2px 2px #C0C0C0;

Nota: FFECF5  - kod warna untuk warna background title sidebar korang
         000000 - kod warna untuk warna border title
         C0C0C0 - kod warna untuk warna bayang-bayang border


Terbaru yang raihan pelajari ialah buat border kat sidebar. Nak tahu belajar dari mana? Raihan request tuto kat Eca tau. Nasib Eca baik hati nak buatkan tuto utk raihan. Sila ke SINI utk buat border pada sidebar korang yep.

Selamat mencuba!! 




Thanx sbb sudi baca, sila lah komen yep..=)

7 budak mengomel:

aNiss :):) berkata...

wow. nice tutorial dear :DD patut laa blog dia comel :DD

Masz Sidek berkata...

blog nampak lebih kemas bila side bar dah di customize kan... :)

Azzah berkata...

bole cuba ni..

Che Rosliza Che mat berkata...

nice tuto raihan...

Ain berkata...

Nice tuto..blog pon dah comey ! =D

Maisarah Azmi berkata...

ari tu pernah buat tapi tak jadi..hehe

Nur Atiqah Mohd Zaki berkata...

eyqa baru nak tanye raihan.. hehehe

Copyright @ NURAIHAN AB HAMID. Credit Image to Google
Faded Red Hand Blue Bow Heart Fruity Strawberry Heart