Kelebihan menggunakan dropbox

Assalamualaikum

Apa itu dropbox?

Dropbox adalah servis simpanan file seperti gambar, docs atau video secara percuma. Mana file yang korang upload kat dropbox account korang automatik akan ada pada mobile phone dan komputer. Dan sebaliknya. Jadi selepas nie korang tak perlu bawa pendrive atau email kepada diri sendiri lagi.

Macam mana ia berfungsi?

1. Download dropbox application ke komputer yang korang gunakan. KLIK SINI

2. Install application tersebut. Sign up maklumat yang diminta.

Klik untuk lebih jelas

3. Buka file dropbox yang telah dimasukkan dalam komputer korang. Drag mana-mana file yang korang nak masukkan.

4. Pergi ke website - https://www.dropbox.com. Sign in dulu. File yang korang masuk kan tadi akan ada kat situ.

Apa kelebihan dropbox?


  • Boleh menyimpan file secara online dengan mudah.
  • Boleh access dimana selagi ada kemudahan internet.
  • Tak perlu lagi menggunakan pendrive utk dicocok di komputer awam spt cc dll.
  • Boleh digunakan di komputer dan mobile telefon dengan hanya sign in account dropbox anda.
  • Memudahkan anda berkongsi dokumen atau sebarang file dengan rakan-rakan.
  • Boleh diemailkan atau dishare dokumen tersebut melalui facebook dan twitter.




Thanx sbb sudi baca, sila lah komen yep..=)

12 budak mengomel:

aNiss :):) berkata...

WAH! thanks raihan share benda nie :DD nak download~~

p/s : dulu cikgu ict ada cakap pasal nie, tapi anis tak ingat nama 'benda alah' nie. dropbox! yeah dah ingat :)

cikeyrah berkata...

Nice info..pas nie boleh lar download dropbox . .

Masz Sidek berkata...

wah nampak menarik... nak sign up pas ni...
tq raihan... :D

Momo berkata...

nice info..boleh cube nih...

eimah siti berkata...

thanks sbb share....mmg berguna pn benda ni...=)

Hanif Idrus berkata...

Selamat Hari Raya Aidilfitri!!!!!
Selamat bercuti dan jika pulang ke kampug hati-hati di jalanraya
Blog aku pun cuti gak ….hehhheeh
Tapi entri tetap ada sepanjang hari..
Cuma tak ler blogwalking …hahahahah
Selamat Hari Raya

munirah :) berkata...

dropbox ni berguna kan ?
mana tau pendrive tiba2 ada virus pastu habis file kena delete.

mselim3 berkata...

Perkongsian yang menarik ....bagus saya baru aje tahu,...

|shuhadaothman|TM berkata...

thanks sharing raihan. Shu bru taw. Lepas ni xyah kalot laptop full bagai. ^^

dyabunga berkata...

bru dya tahu pasal dropbox ni..thanks ye raihan..:D

Nurul Husna Mohd Hassan berkata...

nice info, thanks raihan ;)

Nur Atiqah Mohd Zaki berkata...

nice info:)

Copyright @ NURAIHAN AB HAMID. Credit Image to Google
Faded Red Hand Blue Bow Heart Fruity Strawberry Heart