Rumah ikan a.k.a Akuarium

Assalamualaikum

Sekarang nie rumah dah start kosong, tinggalkan raihan dan blognya seorang diri kesepian. Huhu. Semalam ialah hari tersibuk. Lepas subuh, raihan start tolong umi kemas rumah. Then buat aktiviti mencuci rumah ikan. Payah jugak lah nak mencucinya. Dikala adik-adik yang tengah sedap membuat tahi mata. Raihan cuci rumah ikan dengan bantuan umi. Nasib umi tolong, kalau tak mahu bunuh diri dalam rumah ikan tuh. Haha. *tipu nie.

Tadaa!!
Selalunya akuarium kat rumah nie akan jadi macam nie. Sebab dah lama tak maintain. =.='
Lama-lama tank nie akan kehilangan penghuninya.
Sama ada kebuluran atau mati mengejut.

Bila kena paksa atau mood rajin, tank nie akan jadi macam nie. Hehe.
Kalau terlebih rajin, beli penghuni baru untuk memeriahkan suasana.
Lepas tuh buka lampu kat tank tuh, dan nikmati view yang ohsem. Siap bagi makan,
penghuni tank nie pon happy.

Tapi semalam lain ceritanya. Lepas cuci tank nie, penghuni asal telah dibuang ke tasik. Dan cari penghuni baru untuk mendiami tank nie. Umi beli 10 ekor ikan guppy. 5 ekor jantan dan 5 ekor betina. 

Sekian. Berita rumah ikan dimaklumkan.




Thanx sbb sudi baca, sila lah komen yep..=)

17 budak mengomel:

dyabunga berkata...

lew..kenapa lepaskan ikan tu kt tasik..

Fienazzuki berkata...

hehehehe...
memcm betul...
tapi Fie tak minat bela mcm2 nie...

Jom terjah blog Fie...
http://fienazzuki.blogspot.com/

nazha anua berkata...

moga ikan-ikan cepat bertelur untuk membanyakkan populasinya:)

9n0L4 berkata...

bestnyeeeee ade rumah ikan. lame dah tak bela ikan lps sume dh mati.

✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ ™ berkata...

dulu kitaorang ade jugak bela ikan...pastu takde orang yang rajin nak bersihkan aquarium so ikan-ikan tu mati...huhu

eimah siti berkata...

dulu ayah cik siti beli tank nak letak ikan2 ni...tapi skrg buat kolam ikan kat umah...snang...natural habitat la katakan..hehhe

Mu Li berkata...

suka bela ikn tp leceh time nk cuci.. last2 b ela ikan pelaga aje

Masz Sidek berkata...

dekat nak raya ni... memang kena cuci... baru nampak cantik.. :)

munirah :) berkata...

kita bela kucing, lagi senang jaga ;D
lebih2 lagi kucing bijak, tau jaga kebersihan diri ;p

deno berkata...

dulu akak pernah bela ikan gapi, tak lama lepas tu semua mati sbb sakit... huhu

cci berkata...

mesti ikan tu happykan.. ^_^ cam cci hubby yg rajin.. tu pon kekadang cci duk pot pet kat dia.. sbb tgk da kotor sangat..^_^

Azzah berkata...

sy pernah bela ikan kaloi,sampai besar peha tapi bila ada org beli,ikan tu mati..mungkin x sesuai air..mmg bela ikan ni leceh..kena cuci rumah dia sminggu sekali..

Hanif Idrus berkata...

Aku memang tak der bakat pelihara benda2 hidup ini...
Pelihara 3 kali semua mati...
Pelihar akura2 ..terencat pembesaran..
Pelihara burung terlupa nak kasi makan...
Kucing ajer aku Ok lagi sebab di acari makan sendiri atau nak makan di acari aku...heheheh

aNiss :):) berkata...

anis dah lame tak bela ikan. semuanya mati mengejut. last pun ada bela ikan flower horn tuu, sedih bile tetibe jer dia mati :')

sekarang aquarium anis ada 2 ekor kura-kura :DD nasib baik aquarium besar sebab kura-kura yg sekor tuu dah pangkat atuk dah :) haha.

Shahril Nasir berkata...

mmg suka bela ikan...tapi serius malas bila nk mencuci aquarium...hehe

Shahril Nasir berkata...

mmg suka bela ikan...tapi serius malas bila nk mencuci aquarium...hehe

Nur Atiqah Mohd Zaki berkata...

x boleh bela ikan sbb kucing kat umah semua gangster3..

Copyright @ NURAIHAN AB HAMID. Credit Image to Google
Faded Red Hand Blue Bow Heart Fruity Strawberry Heart