Budak AS skema ke?

Assalamualaikum.

Tahu tak apa tuh budak AS? AS bermaksud applied science. Ramai student kat sini label kami skema sebab kami budak AS. Kalau masa mula-mula dengar dulu panas jugak lah telinga mendengarnya. Tapi kan lama kelamaan baru lah nampak kenapa orang label kami macam tuh. Selalunya student yang ambil subjek sains nie majoriti subjeknya berat-berat. Dan kebanyakkan masa kami akan habiskan di makmal dengan projek-projek yang tiada kesudahan. Di tambah lagi dengan report ekperimen yang berpulun-pulun. Nampak tak betapa lah kami nie rajin gila belajar. Haha.


Kenangan kat makmal di Uitm Perlis

Masa diploma dulu dah rasa dan melalui liku-liku sebagai seorang budak sains. Sekarang nie lebih lagi terasa apabila ke peringkat yang lebih tinggi. So memang nak tak nak, kena terima hakikat yang budak sains memang always dengan buku, jarang ponteng kelas dan jarang jumpa dengan orang. Kelas yang padat bermula dari jam 8.30pagi dan berakhir pada jam 6.00petang. Masa raihan praktikal dulu pon, kebanyakkan masa memang dengan makmal. Makmal dan instrumen memang terpaksa dijadikan kawan baik kami.


Electronic balance


Orbital shaker


Soxhlet extractor

 

Thanx sbb sudi baca, sila lah komen yep..=)

7 budak mengomel:

Momo berkata...

dah lama bersara dari dunia sains sebab beralih bidang bila masuk u..haha

profmie berkata...

wah..mst byk hfl kn..ala pedulikn je ape org len nk ckp..

dyabunga berkata...

raihan stdy kos apa?

farah.fauzi berkata...

akak uitm arau? err.. dulu farah pon dapat offer kat sane, diploma in science tapi farah tolak..
course sekarang niee x lari jugak dari science... memang jodoh dgn science kott..hee~~

skulluv berkata...

adatla nama pun study kan..

sepenaraya.blogspot.com

keli menari berkata...

takpe..kita berdamping dengan ilmu :)

Si Matatajam berkata...

Budak skema tu la budak genius...depa tu Jeles kot

Copyright @ NURAIHAN AB HAMID. Credit Image to Google
Faded Red Hand Blue Bow Heart Fruity Strawberry Heart