Peluang pekerjaan

Assalamualaikum

Hello on Saturday!! Huhu. Raihan baru sempat nak online nie. At first, raihan nak tahu berapa ramai antara korang dah sudah bekerja? Ke baru nak cari kerja? Agak-agak macam mana dengan cara korang mencari pekerjaan?

Raihan pernah bekerja sebelum nie tapi itu hanya lah part time kat kedai buku di Pekan Rawang nie. Not bad lah pengalaman yang raihan dapat. Berhadapan dengan kerenah pelanggan dan bos sangat mencabar okeh. Seriously masa belajar dulu lagi best.

Awal tahun nie raihan bekerja di RRIM, Sungai Buloh sebagai pelatih selama 3 bulan. Dalam masa 3 bulan itulah raihan menimba ilmu sebanyak mungkin. Cemburu dengan rakan-rakan yang mendapat kerja yang sedikit tidak mematahkan semangat raihan untuk  terus bekerja. Selama 3 bulan itu akibat terlalu gigih mengorbankan masa rehat dan masa makan. Raihan disahkan mendapat semula penyakit lama iaitu lelah. Kata doktor akibat persekitaran yang tidak baik untuk sistem pernafasan. Raihan kesal sebab tidak memakai perlindungan yang diberikan dengan sepenuhnya. Mungkin ia berpunca dari kesilapan diri sendiri.

Dan kini raihan tidak lagi lelah, penting untuk menjaga kesihatan. Raihan berpantang ais sejak kejadian itu. Huhu. It's not bad at all.

Kat sini raihan nak share tips untuk apply kerja :

1. Korang patut pergi register kat Joscentral atau Mystarjob
2. Apply pekerjaan yang korang mahu kan.
3. Hantar kan resume yang lengkap.
4. Mesti buat follow up dengan syarikat tersebut. Samaada call atau email.
5. Doa banyak-banyak. InsyaALLAH dipermudahkan.




Thanx sbb sudi baca, sila lah komen yep..=)

4 budak mengomel:

|shuhadaothman|TM berkata...

nice sharing raihan. tgh dok cari keje lagi ni. huwaaa

Maisarah Azmi berkata...

bagus tips raihan nie.. thanks sharing!

Azzah berkata...

Yg penting jgn mudah putus asa dlam cari kerja..kan?

~didiey~ berkata...

didiey pown ngah cari keje :)
thanx for the sharing ye

Copyright @ NURAIHAN AB HAMID. Credit Image to Google
Faded Red Hand Blue Bow Heart Fruity Strawberry Heart