Spam Comments?

Assalamualaikum

Dulu raihan mengalami masalah mendapat komen yang merepek2. Raihan fikir mungkin orang saja nak sabotaj. Mula-mula raihan abaikan saja. Tapi bila dah lama, ini tak boleh jadi. Raihan mengambil langkah pencegahan untuk mengelakkan perkara yang sama berulang.

spam comments yang berjaya diatasi, banyak juga lah kan.

lagi comment yang mengarut. Not understand at all. Bukan manusia kot buat nie. Ahhaks!!

Sebelum nie raihan fikir link biru pada kotak komen sahaja merupakan spam. Rupanya yang nie pon boleh dikategorikan sebagai spam tau. Lebih memeranjatkan lagi, komen2 seperti nie tidak kelihatan di mana-mana komen box dalam blog raihan. Tapi raihan akan dapat email yang entry tersebut telah dikomen oleh cik anons. Huhu. Berhantu ke? Choooii.

Langkah yang korang patut ambil ialah buat comment approval. So korang akan dapat tapis mana-mana komen yang korang tak suka tuh. Kot ada yang mengutuk dan mengeji secara melampau tuh. Kasi delete saja eh. 

Cara2 tapis komen blog kita : 
Pergi ke dashboard > Setting > Post and Comments > Comment Moderation > Tick kotak Always


Thanx sbb sudi baca, sila lah komen yep..=)

8 budak mengomel:

cci berkata...

huishh.. banyaknya.. ^_^ mmg berhantu n mmeg hantu kot si anon tu..

Mieya Atiera berkata...

Yup, Mieya pon selalu sangat dapat komen spam nie. Selalunya dari luar negara.

Nurul berkata...

Ish !! Apalah cik Anonymous ni... banyak betul comment dia...

Suzie Yusof Mohamed berkata...

xpaham betul orang orang hati busuk neh, isy.

Azzah berkata...

Selalu dpt mcm ni..:)

Si Matatajam berkata...

Kekadang ada gak akak dapat spam comment ni...

Eca Dwinky Asha berkata...

tindakan yg bagus..spam2x tu kaco je.hahaha

dyabunga berkata...

menyemak je komen spam tu..

Copyright @ NURAIHAN AB HAMID. Credit Image to Google
Faded Red Hand Blue Bow Heart Fruity Strawberry Heart