Third Language : Mandarin

Assalamualaikum


Raihan sedang mengikuti kelas Mandarin di kampus. Antara subjek wajib yang kena ambil. Sebenarnya banyak lagi tapi Mandarin yang ditetapkan utk kos raihan. Selain dari Mandarin, ada juga bahasa-bahasa lain seperti Jerman, Perancis, Jepun, Korea, Arab dan Thai. Setahu raihan lah itu je yang ditawarkan pada kami student di Uitm Shah Alam nie. Serba sedikit apa yang raihan dah belajar. Nanti kalau berkesempatan, raihan update lagi. Next time raihan ajar nombor pula.

Dialog 1

A:  Ni hao ( Selamat Sejahtera)

B:  Ni hao

A: Ni hao ma? ( Apa khabar)

B: Wo hen hao. Ni ne? ( Saya sangat baik. Awak?)

A:  Wo ye hen hao, xiexie. (Saya juga sangat baik, terima kasih)

B: Ni jiao shenme mingzi? ( Nama awak apa?)

A: Wo jiao Raihan. ( Nama saya Raihan)

Dialog 2

A: Zhaoshang hao ( Selamat Pagi)

B : Zahoshang hao

A:  Ni mang ma? ( Awak sibuk kah?)

B: Hai hao, wo bu mang. ( Bolehlah, tak sibuk)


Thanx sbb sudi baca, sila lah komen yep..=)

18 budak mengomel:

skulluv berkata...

bestla dia boleh cakap mandarin nanti.hehe

sepenaraya.blogspot.com

rAIHan berkata...

@skulluv hikhik,,sikit2 boleh lah ^^

munirah :) berkata...

haha untung la belajar mandarin.
kita ni teringin nak belajar bahasa jawa , hehehe ;p

miz ruha berkata...

pernah belajar masa masuk kem..
tapi tak praktik kan..
hahaha...

dyabunga berkata...

lepas ni blh lah ajar dya kan..

Hanif Idrus berkata...

Wah!! bagusnya..tak lama lagi boleh speaking mandarin..

cci berkata...

besntnya banyak bahse kita leh belajar

mumui berkata...

raihan, wan an.. =)

::CIK LYNN:: berkata...

bleh ajar cik lynn la pasni..hehe

Mieya Atiera berkata...

Wah, bestnya dapat belajar bahasa asing. Banyak manfaatnya nanti

vidalsisah berkata...

bagusnye... pandai byk bahasa neh mudah dpt kerja nanti.

Ain berkata...

berbelit beli pulak bahase die :)

Misz Mieza berkata...

Kalau dah terer bahasa mandarin ni nanti mesti best.. Kalau ada chineese duk mengumpat kita, kita leh balas balik.. Hikhik.. MM teringin nak belajar bahasa Korea.. =)

Ain Dzaya berkata...

Wo jiao Ain Dzaya..
waa..dah pandai dah speking cina...^^


Saya Nak Ramai Kawans Blog ♥

Nur Atiqah Mohd Zaki berkata...

wah best la dapat blajar.. senang nak tgok cter mandarin.. hehehe

Sanji Ngatmi berkata...

menuntut ilmu sampai kenegeri china

Hanif Idrus berkata...

Ni hao Raihan..
Sihat hari ini....kekke

◕ Kawaii D Y S H A ◕ berkata...

wa ai ne.. bgus amik bhasa cine ne.. dulu nk amik jepun tp clas sentiasa full last2 amik bhasa arab.. syukran jazilan

Copyright @ NURAIHAN AB HAMID. Credit Image to Google
Faded Red Hand Blue Bow Heart Fruity Strawberry Heart