Yeay Tiramisu Ku Menjadi

Assalamualaikum

Hai u'olls. Ingat tak post raihan yang crepe hancuss tuh. Ahha. Sebab kan crepe tak menjadi tempoh hari raihan tukar plan utk buat tiramisu. Memandangkan dah beli whipping cream dan lain2 utk buat crepe dan plan tuh tak menjadi. Rasa rugi pulak kalau dibiarkan begitu saja dalam peti ais kan. So raihan pon google lah resepi buat tiramisu. Meh raihan nak ajar. Senang sangat sebab tak yah kukus, or bakar. Just layer kan saja.

Bahan-bahan yang perlu ada :

Mixer
Whipping cream - 250mL
Cream chesse - 1buku
Kek Span - kuantiti ikut keperluan
Esen vanila - 1 sudu teh
Serbuk nescafe
Serbuk koko
Air panas
Gula pasir - 1/2 cawan

Cara-cara :
- Masukkan whipping cream, cream chesse, esen vanila, dan gula pasir dalam bekas mixer. Mix kan sehingga sebati.
- Bancuh serbuk nescafe dengan ais panas. *tanpa gula tau. Then letak atas piring, air nescafe tuh.
- Potong kek ikut ketebalan yang korang nak. Letak kan kek yang dah dipotong atas piring yang ada air nescafe tadi. Both sides. * Make sure jangan overload resapan air tuh ye.
- Sediakan bekas yang sesuai. Letak kan kek yang telah dibasahkan tadi. Kemaskan layer kek tersebut.
- Letak kan lapisan cream yang telah dimixkan tadi atas laisan kek tadi.
- Sebagai hiasan, letak kan serbuk koko atas lapisan cream tadi sambil menapis. * Make sure lapisan koko hanya sebagai hiasan.



Ini lah hasilnya. Tadaaa!!

Selamat mencuba~




Thanx sbb sudi baca, sila lah komen yep..=)

8 budak mengomel:

Nour Adieb berkata...

tengok pic tiramisu, terasa nak mkn ice cream <3

Fatihah berkata...

nampak sedap je. hihi

shuhadaothman berkata...

sgt simple. lepas ni boleh try. hehe.thanks sharing raihan :)

cik amal berkata...

xpernah rasa! mesti sedap kan..

deno berkata...

emm... menyelerakan! :)

dya bunga berkata...

senangnya..nk try buatlah

cci berkata...

x reti wat.. huhuhu

Nur Atiqah Mohd Zaki berkata...

wah, eyqa dah dapat resipi tiramisu...
tengok raihan semangat buat, jadi eyqa un nak try sekali lah.

Copyright @ NURAIHAN AB HAMID. Credit Image to Google
Faded Red Hand Blue Bow Heart Fruity Strawberry Heart