Buat sushi sendiri

Assalamualaikum

Hai u'ollz. Rindu nak share ilmu dengan rakan-rakan blogging. Hari nie bru raihan dapat kesempatan dan peluang utk update blog. Even sekarang nie tengah mid sem-break, tapi tak macam break pon. Sobbbss.
That's a student life kan. Mybe someday raihan akan aktif blogging macam dulu. Semalam raihan buat sushi sendiri, you know. Not difficult at all. Rasa macam nak makan hari2 je. Bajet korean gitu. Hukhuk.

Resepi nya mudah. Korang google je. Raihan tak sempat nak snap gambar seketul2. But seriously sangat simple dan cepat dimasak. Dan tak terasa pon dah banyak makan, sebab saiz sushi kan kecil. Bole buat macam2 gaya. Raihan buat sejenis je which is sushi roll.


Sushi roll with egg and carrot


Sushi roll with tuna and egg

Tips paling penting, bila nak roll pastikan nasi tuh panas. Gunakan kan beras sumo bukan beras biasa tau. Kakak raihan beli beras nie kat giant, harga tak pasti lah. Mybe around RM8.90/kg. Kalau nak masak beras sumo nie, caranya sama macam nak masak nasi biase. Klu beras semangkuk kecil, air lebih kurang dua mangkuk saiz yang sama. Selamat mencuba. ^^



Thanx sbb sudi baca, sila lah komen yep..=)

4 budak mengomel:

Nabila Medan berkata...

Sushi... sedapnya!! pos sikit please ;p

◕ D Y S H A S A H H I R ◕ berkata...

harus cuba ne

Nur Atiqah Mohd Zaki berkata...

eyqa x dapat makan sushi sbb x tahan bau rumpai laut too

Syafiqah Azmi berkata...

wahhh. bleh try nih..!:D

Copyright @ NURAIHAN AB HAMID. Credit Image to Google
Faded Red Hand Blue Bow Heart Fruity Strawberry Heart