Trivia tentang Kitar Semula



Satu tan kertas yang dibuat dari bahan kitar semula dapat menjimatkan 7,000 gelen air, 4100-kilowatt jam tenaga, tiga meter padu ruang tapak pelupusan dan 17 pokok.
setiap 15,000 tan surat khabar lama dikitar semula setiap tahun, 30 pekerjaan diwujudkan untuk mengumpul kertas, 40 pekerjaan diwujudkan untuk memproses kertas, dan 75 pekerjaan yang diperlukan untuk mengeluarkan kertas cetak
Botol PET yang pertama telah dikitar semula pada tahun 1977
36 botol plastik boleh membuat satu meter persegi permaidani poliester
Apabila dilupuskan dengan menanam di dalam tanah, beberapa bahan-bahan plastik boleh bertahan selama 700 tahun.
Lebih 46,000 keping apungan serpihan plastik pada setiap kilometer persegi lautan
Bagi setiap paun keluli yang dikitar semula, tenaga yang cukup disimpan untuk menyalakan mentol 60-watt selama lebih daripada satu hari.
Kitar semula keluli menjimatkan 75 peratus tenaga yang akan digunakan untuk membuat keluli dari bahan mentah - cukup untuk kuasa 18 juta rumah
Tin aluminium diperkenalkan pada tahun 1964
Aluminium yang telah digunakan boleh boleh dikitar semula dan kembali di atas rak runcit sebagai baru hanya boleh dalam tempoh 60 hari.
Enam puluh peratus daripada bekalan plumbum dunia datang dari bateri kereta dikitar semula.

Credit to : TRIVIA, FACTS AND OTHER STUFF.




Thanx sbb sudi baca, sila lah komen yep..=)

Share : 7 Peringkat Nafsu

Assalamualaikum.

Hai korang! Rindunya nak blogging macam dedulu. Raihan tak reti nak buat multitasking dan tak pandai nak bahagikan masa. Jadi, bila dah start belajar nie, raihan mmg akan tumpu perhatian penuh terhadap pelajaran. Bukan nak cakap blogging nie tak penting, tapi seriously mmg tak sempat. Nie raihan saja nak update blog sebab kuliah start lambat hari nie. Kira nafsu lah nie, nafsu nak update blog. Hikhik. Sampai sini saja, hingga kita jumpa lagi. Salam sayang, Raihan. :)


Credit to Baitulmuslim.com





Thanx sbb sudi baca, sila lah komen yep..=)

Copyright @ NURAIHAN AB HAMID. Credit Image to Google
Faded Red Hand Blue Bow Heart Fruity Strawberry Heart