Cerita Hantu Korea Ohsem!!

Assalamualaikum.

Hai guys tak tidur lagi ke? Sekarang jam 3suku pagi, raihan tak dapat nak lelap kan mata lagi. Bukak youtube, Matluthfi upload video baru. Cepat2 tangan nak tekan play. Hikhik.

Better korang sediakan tisu siap2. Video kali nie nampak sangat cool dan real. Eh bukan sebelum nie tak real. Maksud raihan nampak pro. Deaabakk!!


Seriously sangat COOOLL. 

Raihan tengah layan cerita hantu Korea time nie. Best tau. Rajin2 singgah lah tengok. Tak seram mana pun, seriously tak tipu. Raihan memang suka tengok cerita2 cenggini. Hikhik. 

Sinopsis cerita :

Muoi: The Legend of a Portrait

Yoon Hee, a South Korean writer, travels to Vietnam to research a local legend for her second book. Her best friend, who lives in Vietnam, tells her about the legend of Muoi, a beautiful girl who lived 100 years ago. Horribly disfigured by a jealous rival, Muoi committed suicide and returned as a spirit to seek vengeance. Muoi’s spirit is supposed to be trapped inside of her portrait, but as Yoon Hee researches the legend for her book, she discovers that the spirit may be on the loose.







Thanx sbb sudi baca, sila lah komen yep..=)

Something NEW here!!

Assalamualaikum.

Thanx drop here. Sudi2 kan lah baca sampai habis yep, kalau nak tanya apa2 jangan segan-segan drop ur komen okeh. Raihan dah buat beberapa penambahbaik kan dalam blog nie. Korang perasan tak? Kuikui.
Raihan dapat nie pon dari bloggers lain jugak. Orang nak buat, awak pon nak buat jugak. Hee.

Nie layout terbaru dari Imotiv, raihan dapat dari nuffnang. Tangan gatal2 nak try, eh eh macam cantik plak. So raihan nak kekal kan je lah perubahan nie. Nampak cool dan smart kan. Lagi pun raihan nak buat blog nie nampak simple dan kemas. Tak lah korang pening tgk kalerpul sana sini. Hikhik.

Nie yang kedua dan ketiga perubahan yang raihan buat. Nampak tak kotak kecik "Follow me on Imotiv" tuh? Hah,,jangan lah lupa follow yep. Dia macam twitter BUT only the blogs feed will appear. Eh ckp omputih plak. Ahhaks. 

Last but not least, nampak tak box besau kaler pink tuh, kat situ korang boleh tulis ape2 soalan yang korang rse2 nak tanya. Kalau nak jugak mende alah nie, sila2 lah ke ask.fm okeh. Then korang masukkan lah dalam blog korang eh. 


Thanx sbb sudi baca, sila lah komen yep..=)

Running Man bakal ditayangkan kat TV2

Assalamualaikum.

Thanx drop by. Berita gembira utk peminat2 Running Man (RM) sebab TV2 bakal menayangkan siri RM mulai 1 June. So jangan lepas kan peluang utk show time RM setiap hari Sabtu jam 4 petang. Before nie raihan tak pernah layan pon variety show RM nie. Tapi sebab dah terpengaruh, terus suka dan still melayan walaupun dah beratus episod.



Biasa nya raihan amik RM nie kat member2 sebab raihan tak pandai nak download. Raihan tengok online je, itu pon kalau balik rumah sebab line internet kat rumah laju sikit. Hee. Tambahan kat Shah Alam guna internet prepaid guna elaun sendiri. So kalau banyak belanja utk internet boleh papa jadi nya. Kuikui.

Watch ONLINE - kshowonline.com


The Best Sparta-Kook
Super Awesome Ace Jihyo
Loving guy Kang Gary
Betrayer Kwang Soo

p/s : Kawan bg raihan nickname Kwang Rai Han sebab raihan panggil dia Firoro. Kahkah.


Thanx sbb sudi baca, sila lah komen yep..=)

Q2 Hotlink Social Edition. Apakah?

Assalamualaikum.

Thanx drop here. Selaku bukan pengguna Hotlink, raihan tertanya-tanya apakah Q2 Hotlink Social Edition? Dah agak lama raihan tak guna no.maxis, sebab ramai kawan2 raihan yang guna kan no. Celcom ketika itu. Tapi sekarang rata-rata orang akan mempunyai dua nombor kan? Tapi raihan cuma ada satu nombor saja, maklum lah tak femes. Hikhik.


Inilah starter pack utk Hotlink Social Edition. Khas utk yang suka online guna phone. 


Bayangkan lah. Its unlimited utk facebooking, whatsapping and tweeting. Oh my.


The costing


And this. Cara nak aktif kan nombor febret. Hikhik.

p/s: raihan nak beli jugak lah starter nie. Gila online ke apa? Haha. Korang amacam?


Thanx sbb sudi baca, sila lah komen yep..=)

CPUV Bulan May. Thank You Nuffnang.

Assalamualaikum.

Thnx drop by. Tak sangka pihak pengiklan masih sudi dan percaya pada blog raihan. Raihan pon bru berkesempatan nak update blog bulan May nie. Setakat nie tak dapat nak drop komen kat blog korang pon kan. Sori ya. Raihan cuma dapat datang melawat dan baca entry2 korang je.


Rezeki bulan May. Alhamdulillah.
Raihan dah share cara nak dapat CPUV nie. Korang boleh tgk kat entry nie. Atau korang boleh ke blog Pencinta Pink dan blog Mieya Atiera. Raihan banyak menuntut dari bloggers lain juga. Hope bloggers baru jangan cepat putus asa. Keep blogging okeh. Insha ALLAH.

Raihan nak ucapkan terima kasih pada rakan2 bloggers lain sudi datang singgah sini. Next time korang tinggalkan jejak okeh. Insha ALLAH raihan akan berkunjung balas. LOTS OF LOVE.

Thanx sbb sudi baca, sila lah komen yep..=)

Bantu penyewa jimatkan kos

Assalamualaikum

Hai korang! Thnx sudi singgah dan melawat sini. Selesai sudah masalah lubang paip tersumbat kat rumah sewa nie. Alhamdulillah. So sekarang tak perlu lah nak bangun awal2 pagi berebut bilik air utk mandi. Masing2 kelas start pukul 8.30pagi so housemates semua nak bangun dan mandi pada masa yang sama. Tiap2 pagi kne queue. Huhu. Dah macam hostel lah pulak. Heh.

Tapi sekarang problem selesai. Abang maintainence tuh dah datang betul kan segala kerosakan yang ada kat rumah sewa nie. Kalau ikutkan raihan duduk sini tak sampai tiga bulan pon, tapi dah macam2 hal berlaku. Haihh. Cabaran betul lah. Eh. Raihan nak share something sebenarnya. Abang maintainence tuh guna cara mudah utk lubang paip tersumbat tuh. Tak sangka pulak senang. Sebab memang tak pernah amik tahu pun hal2 cenggini before nie. Kiki.

Kalau lubang paip rumah korang tersumbat, korang g kedai hardware beli drain opener. Kalau tak percaya korang google sendiri apa drain opener tuh bole buat. Korang tuang je kat dalam lubang yang tersumbat tuh. Setel masalah.


Drain opener yang digunakan. RM12.90 aje.


Siap ade instruction lagi. Mudah sangat.


Thanx sbb sudi baca, sila lah komen yep..=)

Cara nak dapat CPUV dari Nuffnang

Assalamualaikum.

Hai korang! Thnx sudi singgah sini. Meh baca sampai habis sebab raihan nak share something. Maybe korang dah tau tapi raihan nak share utk mana blogger2 yang baru menjinakkan diri dalam dunia blogging nie. Raihan pon actually banyak belajar dari blogger lain masa mula2 start berblog.

Utk yang baru lah khususnya, korang tahu tak CPUV tuh menatang apa? CPUV tuh cost-per-unique-visitor
yang mana pihak pembayar iklan akan bayak korang based on pelawat unik yang datang meluangkan masa kat blog korang tuh.

Tips :

1. Make sure iklan terletak dengan betul dan tepat.

Dalam blog ada tiga tempat yang korang perlu make sure kena ade. Edit ikut arahan yang Nuffnang bagi okeh. Nie contoh rate iklan yang terpapar kat blog, kalau dapat 5 star semua kan bagus. Because tinggi rate, lagi better perfomance ads yang berlegar-legar dalam blog korang.


2. Kena rajin update blog dan blogwalking.

Yang nie semestinya tapi raihan pon kadang2 tertinggal juga bab nie. Maklumlah dah start study balik so tak boleh online selalu. But korang jangan risau, kalau korang tak sempat atau tak ade idea nak update blog korang just blogwalking pon dah oke. Make sure kena constant lah.

3. Update survey.

Tahu tak mana nak cari survey nie? Kalau tak tahu, login akaun Nuffnang dulu then pergi kat nama blog korang tuh. Klik pada manage my blogs -> update survey. Korang update lah ape yang patut so dapat tarik perhatian pihak pengiklan.


p/s: Ade banyak lagi tips utk dapat CPUV tapi nie yang raihan selalu buat. Sharing is caring. :)


Thanx sbb sudi baca, sila lah komen yep..=)

Wayang Pacak : Rurouni Kenshin

Assalamualaikum

Raihan nak ajak korang mana2 yang berkenaan lah datang beramai-ramai memeriahkan majlis. Walaupun raihan tak dapat nak join, raihan nak promote lah kat hangpa. Kot lah hangpa nak free, boleh join. Hikhik. Raihan ada test esok paginya so tak boleh nak berjimba sangat lah.


Utk kita-kita aje! 

Sinopsis :


In 1868, after the end of the Bakumatsu war, the former assassin Kenshin Himura promises to defend those who need without killing and wanders through Japan with a sword with inverted blade during the transition of the samurai age to the New Age. When Kenshin helps the idealistic Kaoru Kamiya from the gangsters of the powerful opium drug lord Kanryuu Takeda that wants her school for his production of opium, Kaoru invites Kenshin to stay in the school. But the drug chemist Megumi Takani escapes from Kanryuu and seeks shelter in the school. Meanwhile the killer Battosai is murdering police officers and leaving messages attached to their bodies. When the cruel Kanryuu poisons the population to get the school, and Kenshin and the street fighter Sanosuke Sagara join forces to attack their common enemy. Written by Claudio Carvalho, Rio de Janeiro, Brazil

Former legendary assassin Kenshin Himura (Takeru Sato) has now become a wandering samurai. Offerring aid and protecting those in need as atonement for his past deeds. During this time Kenshin Himura comes across and aides Kaoru Kamiya (Emi Takei). Her father opened the Kamiya Kasshin-ryu, a kendo school located in Tokyo and Kaoru is now an instructor there. Kaoru then invites Kenshin to stay at her dojo. Their relationship develops further, but Kenshin is still haunted by his violent past. Written by AsianWikiKenshin Himura was an assassin for the Imperial side during the war that ended the Shogunate and installed the Meiji government. After killing countless people, he made a vow to never kill again. Ten years later, he finds a home at a failing dojo, only to be caught up in a string of murders related to an opium ring. His commitment to never taking a life is put to the test as the people he's come to care about are threatened by figures from his past. 
p/s: Bagi peminat manga/anime mesti minat kan? Nampak macam best. Hee.



Thanx sbb sudi baca, sila lah komen yep..=)

Selamat Hari Guru buat Cikgu,Ustaz, Ustazah, Miss, Madam and Sir.

Assalamualaikum.

Di kesempatan nie raihan nak ucapkan SELAMAT HARI GURU kepada cikgu-cikgu Sekolah Rendah Kebangsaan Sinaran Budi, ustaz-ustazah Sekolah Rendah Agama Ibnu Khaldun, ustaz-ustazah Sekolah Agama Menengah Rawang ( SAMER), lecturers time diploma terutama En.Zailudin dan isteri, Puan Faridah dan terkini lecturers time degree. A zillion of thanks.

Dan yang paling utama buat my parents, Encik Ab Hamid dan Puan Rahmah sebagai guru pertama sejak daku melihat dunia. Terima kasih sebab sudi mengajar angah selama nie. Angah janji akan berusaha lebih gigih untuk berjaya. LOTS OF LOVE.


pic from Google

Wherever you go, and whatever you do, you will have the opportunity to touch and / or change a person's outlook. Please try to do it in a positive way.



Thanx sbb sudi baca, sila lah komen yep..=)

Alhamdulillah..Dapat BE lagi.

Assalamualaikum.

Thanx bcoz drop here. Raihan tak ade ape ak update cuma raihan nak buat post khas utk pihak nuffnang sebab bagi blog raihan peluang dapat BE lagi. Hope nuffnang boleh bagi peluang nie selalu. Hikhik. Raihan juga nak ucapkan terima kasih banyak2 kepada readers, followers and visitors sebab sudi singgah ke blog raihan yang usang nie.



Tips2 nak dapat BE, korang boleh cari kat blog Pencinta Pink atau Mieya Atieya. Dorang ada bagi tips mcm mana nak dapat kan BE. Raihan pon banyak guna tips2 dari bloggers lain. Tapi raihan tak ingat dah. Maaf ya. Pape pon raihan nak ucapkan terima kasih lagi sekali kepada pihak2 yang membantu perjalanan dunia blogging raihan. Sayang korang. Muaaah.



Thanx sbb sudi baca, sila lah komen yep..=)

Copyright @ NURAIHAN AB HAMID. Credit Image to Google
Faded Red Hand Blue Bow Heart Fruity Strawberry Heart